Отбелязваме 300 г. от рождението на Паисий Хилендарски

Посещение в НИМ

        Ръководство, преподаватели и ученици от IV Сменно-вечерна гимназия „Отец Паисий“ посетиха Националния исторически музей в рамките на инициатива на столичния регионален инспекторат по образованието. РУО – София-град  отбелязва 300 години от рождението на Паисий Хилендарски с богата програма. В честването на юбилея са включени конкурси за рисунка, есе, мултимедийна презентация, снимка и кратък филм. Кампанията продължава до 05.06.2022 г. В надпреварата участват училища, носещи името на основоположника на Българското възраждане.

       Преподавателят по история и цивилизации към IV СВГ Мирослав Попов изнесе в НИМ беседа за Паисий Хилендарски пред ученици от 9, 10 и 11 клас. В нея бе поставен акцент върху решението на отец Паисий да напише българска история. Подчертано бе и значението на книгата като фактор за изграждане на националното самосъзнание и идентичност.

      Възпитаниците на IV  Сменно-вечерна гимназия „Отец Паисий“ разгледаха експозиция в музея, която обхваща периода от  XIV до XIX в. Сред експонатите бяха „История славянобългарска“ (Паисиева белова), псалтир, таксидиотски кутии, в които са събирани помощи и доброволни пожертвувания за манастири, накити, пафти, икони и различни предмети от бита. Колекцията носи автентичния дух на възрожденската атмосфера и впечатли посетителите с изработката на артефактите с висока историческа стойност.